Apelul național și internațional pentru rezidențele artistice ,,Acasă la Hundorf”

Asociația „Acasă la Hundorf” este inițiatorul și organizatorul programului de rezidențe artistice Școală de-Acasă / ȘAH, destinate tinerilor artiști aflați la început de carieră. Prin rezidențe de creație de câte două săptămâni, petrecute în mijlocul unei comunități rurale prietenoase, oferim timp și spațiu artiștilor pentru a-și identifica şi întări individualitatea și facilităm întâlniri și conexiuni.

Până acum au avut loc cinci ediții consecutive de ȘAH, în satul Viișoara, jud. Mureș, unde am întâmpinat peste 70 de tineri artiști. Noutatea acestui an este deschiderea programului spre artiștii internaționali, care vor împărți spațiul și timpul de rezidență cu artiștii români selectați. Echipa noastră susține libertatea totală de creație și procesul (întotdeauna) surprinzător al artistului. Programul nu are o temă impusă, ci doar un context care sperăm să vă inspire: la casa de-Acasă artiștii sunt invitați să se inspire și să se lase inspirați de comunitate, colegi și peisaj, să fie ei înșiși fără nicio rezervă. Prin urmare, așteptăm să primim de la voi propunerile de proiecte și ideile care vă entuziasmează, va captivează sau pe care pur și simplu doriți să le explorați în rezidență. Pot fi proiecte pentru care singurătatea este un cadru fertil pentru inspirație și creație sau pot fi proiecte pentru care dialogul cu ceilalți artiști din rezidență și cu membrii comunității poate potența o atmosferă creatoare. Echipa noastră vă va susține în desfășurarea acțiunilor îndreptate spre comunitate (precum prezentări work-în-progress, ateliere, cercetări artistice cu membri ai comunității, intervenții artistice în spațiul public etc.). Ne dorim că fiecare artist din rezidență să se simtă Acasă, considerând că Acasă reprezintă locul unde te retragi în tihnă pentru a chibzui, pentru a (te) căuta, pentru a te pregăti să ieși în lume. Acasă este locul de libertate maximă, spațiul perfect pentru joacă și experiment. Nu în ultimul rând, Acasă este locul de întâlnire dintre generații, unde ne cunoaștem și putem discuta liber.

Ce presupune rezidența?

 • Proiectul include o rezidență de 2 săptămâni la Hundorf (în perioada iunie-august) și participarea la Colonia Artiștilor (on/offline, în funcție de condițiile de la momentul respectiv). În funcție de disponibilitățile de timp exprimate, artiștii selectați vor fi grupați câte 4 per perioadă de rezidență.
 • O selecție de lucrări realizate de artiști în rezidență va fi inclusă într-o expoziție virtuală. Click aici pentru a vedea expoziția online a rezidenților ediției trecute
 • În condițiile impuse de pandemia COVID-19, vom realiza două expoziții de grup cu artiștii selecționați, una în comunitatea din Hundorf și una la Muzeul Județean Mureș, din Târgu Mureș.

Cine poate aplica?

 • Rezidenţele sunt destinate artiștilor cu vârsta până în 35 de ani.
 • Suntem deschiși propunerilor artiștilor din toate mediile artistice, inclusiv celor ce explorează limitele dintre acestea și alte domenii.
 • Acceptăm și propunerile colectivelor artistice, cu mențiunea că acestea pot avea maximum 4 membri (capacitatea maximă a spațiului de rezidență).
 • Nu pot depune aplicații artiștii care au mai participat la alte ediții ȘAH.

Ce oferim:

 • Libertate propriului ritm de creaţie. Posibilitatea că artiștii să se concentreze pe propriul demers creator într-un program pe care fiecare şi-l croieşte singur.
 • Rezidenţă artistică într-un spaţiu rural, departe de forfota şi stresul citadin, într-un mediu prietenos şi cald. Spaţiul de rezidenţă include: patru dormitoare, bucătărie, baie, spaţii de lucru.
 • Conexiuni cu comunitatea. Fiind la a VI-a ediție a proiectului, echipa a dezvoltat până acum legături puternice cu comunitatea, pe care ne dorim să o activăm odată cu dezvoltarea proiectelor participanților.
 • Mentorat și lucru împreună cu profesioniști din industrie pe durata Coloniei Artiştilor.
 • Promovare şi susţinere prin catalogul Şcolii şi expozițiile on&off-line.
 • Un grant de 1.200 lei per artist ce acoperă cheltuielile pe durata rezidenței.

Ce ne dorim:

 • Grijă faţă de casă din Hundorf (patrimoniu rural din secolul XIX, cu istorie vie şi prezența unor obiecte și amintiri aparținând mai multor generații).
 • O muncă dedicată, folosirea timpului de rezidenţă în vederea lucrului.
 • Participarea tinerilor artişti la cele două săptămâni de rezidență alese în perioada iunie – august
 • Participarea opțională a artiștilor din străinătate la Colonia artiștilor și evenimentele publice din sat și din Târgu Mureș care vor avea loc în luna septembrie; recomandăm participarea artiștilor români la activitățile menționate mai sus. Datele exacte, precum și confirmarea participării artiștilor vor fi discutate în luna mai, după anunțarea selecției

Cum aplic?

 • Aplicaţiile se depun în perioada 1 martie – 17 aprilie (inclusiv).
 • Aplică folosind acest formular
 • Lista finală de artiști selectați va fi anunțată public pe 2 mai.
 • Vor fi selectați pentru a participa la proiect un număr maxim de 16 artiști: 14 artiști din România și 2 artiști din străinătate.

Pentru detalii şi întrebări ne gășiți oricând acasalahundorf@gmail.com

Mai multe informații despre noi și detaliile edițiilor anterioare aici