Open Call – programul de rezidență ROBOTS IN RESIDENCE
OPEN CALL pentru studenții și studentele Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, I.L. Caragiale
Pentru participarea în programul de rezidență ROBOTS IN RESIDENCE, organizat de Goethe-Institut București, în parteneriat cu Departamentul Cercetare-Dezvoltare/Lab. CINETic al UNATC I.L.Caragiale și Departamentul de Animație & Interactivitate Digitală
>> Deadline înscrieri: 14.02.2021
>> Durata rezidenței: 1.-31.03.2021
>> Locuri rezidență: 2
>> Bursă participanți: 600 Euro/ student
DESPRE REZIDENȚĂ
În 2020 și 2021, Goethe-Institut se adresează prin proiectul „Generația A = Algoritm” tinerilor adulți interesați de inteligență artificială, printre care dorește să adreseze subiecte precum riscurile, provocările și posibilitățile care vin odată cu evoluțiile tehnice din domeniul AI. Împreună cu o rețea europeană și parteneri locali, institutul a dezvoltat diferite formate pentru a-și atinge obiectivul.
În cadrul ROBOTS IN RESIDENCE, participanții au posibilitatea de a lucra cu un robot umanoid (NAO) care va călători în toată Europa. Fiecare participant în cadrul rezidenței are șansa de a lucra cu robotul timp de patru săptămâni. În București robotul va ajunge în luna martie și va poposi la CINETic, centrul unde va avea loc rezidența dedicată studenților și studentelor UNATC. Pentru rezidență oferim două locuri, cei doi rezidenți urmând să lucreze în echipă pentru a programa robotul NAO.
DESPRE ROBOTUL NAO
Rețelele internaționale de cercetare proiectează roboți care nu numai că seamănă cu oamenii din punct de vedere intelectual, dar se și mișcă și se comportă ca ei. Promisiunea este că așa-numiții roboți „sociali” ne vor atenua singurătatea, ne vor motiva să ne implicăm în activități sportive, ne vor ajuta în viața de zi cu zi și ne vor acorda ajutor medical. Cu toate acestea, încă trebuie să se întâmple multe înainte ca această viziune să devină realitate.
NAO 6 de culoare gri închis, de aproximativ 60 cm înălțime și cântărind puțin peste 5 kg, este deja a șasea generație a robotului interactiv umanoid NAO, dezvoltat de compania japonezo-franceză SoftBank Robotics. Este utilizat în întreaga lume, în special ca instrument de cercetare pentru instituțiile de învățământ. Senzorii săi includ camere, microfoane, ultrasunete, senzori giroscopici, senzori de accelerație și pentru suprafețe sensibile la atingere. Își poate mișca brațele, picioarele și capul la 25 de grade. De asemenea, vorbește mai multe limbi și are module pentru recunoașterea vorbirii, obiectelor și a feței.
Robotul NAO a fost pregătit și programat pentru programul ROBOTS IN RESIDENCE: știe să se prezinte, să ofere informații despre proiectul din care face parte, să spună glume și să predea o lecție de Tai Chi.
În cadrul rezidenței de la București, cei doi participanți sunt invitați să programeze robotul învățându-l noi abilități, în funcție de nevoile și condițiile locale.
CINE POATE APLICA?
Pentru rezidență oferim două locuri pentru studenți și studente ai programelor de licență și master a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, cei doi rezidenți urmând să lucreze în echipă pentru a programa robotul NAO. Echipa trebuie să fie formată, în mod ideal, dintr-un student sau o studentă cu aptitudini artistice și un student sau o studentă ce deține cunoștințe de programare. Studenții pot aplica fie individual, urmând să fie aduși în echipă în cadrul procesul de selecție, fie ca echipă.
CUM SE VA DESFĂȘURA REZIDENȚA?
Rezidența va avea loc în perioada 1-31 martie 2021 la CINETic, în București. Programul de lucru este flexibil și va fi stabilit între echipa de rezidenți și echipa CINETic responsabilă pentru proiect.
CARE SUNT ETAPELE PROIECTULUI?
Deadline înscrieri: 7.02.2021
Anunț selecție rezidență: în săptămâna 8.-14.02.2021
Durata rezidenței: 01-31.03.2021
CE OFERĂ REZIDENȚA?
- Fiecare student selectat va primi o bursă în valoare de 600 Euro și mentoring din partea echipei de proiect.
- Rezultatele rezidenței vor fi prezentate în toamna anului 2021 în Hamburg, în cadrul unui festival de inteligență artificială. Este planificată participarea rezidenților la acest eveniment, în cazul în care situația pandemică ne va permite să organizăm în siguranță călătorii între România și Germania. Costurile de transport și cazare pentru participarea rezidenților la festival vor fi acoperite de către Goethe-Institut.
CUM PUTEȚI
APLICA?
Vă rugăm să trimiteți următoarele documente la adresa de E-Mail berceanu.cinetic@unatc.ro
menționând în subiectul E-Mailului Aplicație ROBOTS IN RESIDENCE:
- CV sau/ și portofoliu
- Scrisoare de motivație în care să specificați:
- Cum vă imaginați colaborarea cu robotul NAO și ce v-ar plăcea să îl învățați
- dacă aplicați individual sau în echipă
În cazul unei aplicații în echipă, vă rog să menționați cu cine ați dori să formați un duo în cadrul rezidenței.
În cazul unei aplicații individuale, vă rog să menționați dacă aplicați pe locul rezidentului cu aptitudini artistice sau al rezidentului cu cunoștințe de programare.
Mai multe detalii despre proiectul „Generația A = Algoritm“, despre programul ROBOTS IN RESIDENCE și activitatea robotului în orașele în care a călătorit până acum puteți găsi aici.